Astigmatism

Astigmatism innebär att hornhinnan eller linsen är ojämn vilket orsakar flera olika fokuspunkter. Oftast är den då istället för rundad något äggformad, men den kan också ha oregelbunden form.

Det är inte ovanligt att en fokuspunkt ligger framför näthinnan och en annan bakom. När detta är fallet så blir effekten både närsynthet och översynthet i samma öga. Astigmatism förekommer oftast tillsammans med närsynthet eller översynthet men kan också förekomma ensamt. Det är vanligt att personer med astigmatism upplever att ögonen känns ansträngda och att de ofta får huvudvärk.

Väldigt många, även optiker, använder ordet brytningsfel när de menar astigmatism. Detta är dock inte helt korrekt eftersom brytningsfel egentligen är ett samlingsnamn för flera synfel och inbegriper även närsynthet eller översynthet.

Korrigeras med kontaktlinser

Det är en vanlig uppfattning att detta synfel inte kan korrigeras med kontaktlinser, utan kräver glasögon. Missförståndet kan snarast förklaras med att det tidigare var mycket svårt att utforma en lins som kunde klara den svåra utmaningen. Idag är det dock fullt möjligt och med rätt utprovade kontaktlinser så brukar det fungera hur bra som helst.

Astigmatism korrigeras med en torisk lins. Denna kännetecknas av att den har en något tyngre nederdel som gör att den roterar rätt när den flyttats ur sitt läge.